reportage & reflektioner

 

Skall man bli sjuk, så är det i Kina!

2006-08-16

Det blev väldig kalabalik när städerskorna (tre personer som jobbar tillsammans - det verkar riktigt kul att  vara städerska då!) kom in i vårt rum på hotellet i Huzhou där vi var inkvarterade under en kurs. De upptäckte att utlänningen var sjuk och frågorna haglade: ”hade jag ont i huvudet, hade jag feber, hostade jag, drack jag varmt vatten, hade jag varit hos doktorn, tog jag medicin....? ...jag måste nog ha dropp...!”  

En verkligt bra språklektion med andra ord! Jag lugnade dem med att jag bara hade en förkylning och försökte spärra upp mina simmiga ögon och släta till håret. Till slut gick de men jag fick senare veta att de ringt till skolan där vi hade vår undervisning, som i sin tur kontaktat vår kursledare för att tala om att en utländsk lärare var sjuk.  

Jag har svårt att glömma den här incidenten. Om jag hade träffat på en sjuk, för mig okänd person, hur hade jag handlat då? Hade jag brytt mig om den förkylda gästen eller hade jag så fort som möjligt försökt att komma ifrån virusbäraren? Hade jag försökt att förstå främlingen som på stapplande svenska berättade om sin sjukdom? Hade jag ens kommit på tanken att meddela någon annan om läget? 

Ja visst, det är fråga om kulturella skillnader. Eller, är det så enkelt och kan vi nöja oss med det?

Hjort i Kina/gh