reportage & reflektioner

 

Lanzhou i mars

2007-03-05

Nu är Per-Martin och jag åter i Lanzhou efter det kinesiska nyåret. Resan från Sverige gick perfekt. När vi landade i Beijing på förmiddagen den 3 mars var det så dystert och regnigt så vi bestämde oss för att försöka få en biljett till Lanzhou redan samma dag, istället för att stanna en natt som vi tänkt. Vi fick en bra och billig biljett och efter fem timmars väntan på flygplatsen satt vi på ett av China Airways små flygplan. Det gjorde inget att det var så mulet att vi inte kunde se så mycket av landet för vi var rejält trötta. 

Väl nere på marken igen blev det inte mycket bättre. Visserligen hade det snöat tidigare under veckan men allt verkade smutsgrått: bergen, husen och vägarna. Var det verkligen så här trist, tänkte jag och tittade ut genom flygbussens fönster. Men, så ändrades plötsligt ljuset och landskapet fick en mjukare färgton. De kala bergen i förgrunden skimrade till i brunt, ockra och koppar och i bakgrunden svepte rader av veckade bergsmassiv med snöklädda sluttningar förbi. Sååå vackert!

Inne i stan var allt sig likt; människor, affärer, bilar och avgaser. (Jag läste just idag att Lanzhou är en av världens tio mest förorenade städer!). Så småningom fick vi tag i en liten gröngul taxi som blev helt proppfull av våra stora resväxor och ryggsäckar, förutom oss båda. Framme vid colleget var det öde så när som på portvakten och några tysta figurer som sneddade över cementplanen. Eleverna hade ännu inte kommit tillbaka efter sitt kinesiska nyårslov – det är Grisens år i år. Desto mera oljud blev det nästa kväll då nyårsfirandet avslutades med ett hejdundrande fyrverkeri- och smällarekalas. Grannarna kastade ut smällare genom fönstren kors och tvärs över gården och det var klatschigt mot husfasadens inglasade balkonger med stora, röda kulörta lyktor i bakgrunden.

Det känns riktigt bra att vara tillbaka bland alla människor och allt buller. Vår bagarfamilj sålde nybakat bröd till oss redan första kvällen genom bageriets lilla fönsterglugg ut mot trottoaren (vilar de aldrig?!) och i affären på hörnet hjälpte expediten mig villigt till rätta – en ung flicka med urusel engelska som kom min kinesiska att verka någorlunda hyfsad. I förmiddags kom ett par elever med flottyrkokta bröd som deras mödrar bakat som en hälsning till oss och som de släpat med sig på sin långa bussresa hemifrån. En lärarkollega ringde och ville ha hjälp med några engelska uttryck och nere på stan slog en tonårsgrabb följe med oss en bit bara för att prata. I övermorgon börjar terminen – med tio dagars läsning i följd! Colleget ska nämligen ta igen dagens och morgondagens uteblivna lektioner kommande lördag och söndag (10-11 mars) – det var en liten överraskning som vi fick oss serverad tillsammans med våra scheman idag.

Hjort i Kina/gh