reportage & reflektioner

 

Unga i början av sin karriär

2007-07-03

Det har varit fyra händelsrika dagar sedan vi lämnade Lanzhou för att resa till provinsen Fujian som på många sätt skiljer sig från Gansu. Det bergiga landskapet skiftar i olika gröna nyanser av bambuskog, risfält och grönsaksodlingar. I huvudstaden Fuzhou kantas många av boulevarderna av lummiga träd med avokado som just håller på att mogna. Fuzhou med sina sex miljoner invånare är en kuststad i sydöstra Kina. Närheten till de ekonomiska frizonerna Shenzhen och Guangdong samt till Hongkong sätter sin prägel på staden och i hotellet där vi bodde fanns många affärsmän från Taiwan som ligger bara en timmes resa med flyg rakt ut i Kinesiska sjön.

Det var med stor spänning som vi gick ner i hotellobbyn i söndags kväll för att träffa en del av våra tidigare elever från Ningde (2001-2004). På kinesiskt vis hade vi kontaktat en av dem som i sin tur hade ringt runt till resten. Flera av dem har just avslutat sin vidareutbildning vid Fuzhou University och fått sin Bachelor of Arts-examen och ska nu söka jobb. Några arbetar sedan en tid tillbaka med olika jobb: börsmäklare, lärare eller affärsmän. Vi hade en fin stund tillsammans där vi utbytte erfarenheter och talade om framtiden.

Vi kände oss verkligen priviligerade att få dela förtroenden och uppleva en sådan värme från dessa unga människor som står i början av sin karriär. Idag fick vi ett e-mail från en av dem där hon skrev: ”...During three years, some things are surely changed. Maybe we became more mature, more worried about the life and future, and much busier than ever before… However, there is something that definitely had not changed. It is the concern for each other, isn’t it?...”

Hjort i Kina/ghj