reportage & reflektioner

 

Religionsmöte på gräsrotsnivå

2006-11-16

Religionsmöte på gräsrotsnivå... publicerad på Lunds stifts hemsida.

Svenska kyrkan Lunds Stift nov 2006

Hjort i Kina/pmh 

 

 

Religionsmöte på gräsrotsnivå                                  

I vårt förra brev (15 oktober) skrev vi att vi förmodade att en del av våra elever är muslimer, men att vi inte var riktigt säkra. Nu vet vi. Den 23 oktober blev vi nämligen – något överraskande, det måste medges – hembjudna till en av våra studenter som bor här i Lanzhou – för att högtidlighålla Eid Al-fitr i hennes hem. Visst känner vi en del muslimer, och har även umgåtts med ett fåtal genom åren, men vi har aldrig varit hemma hos någon för att fira att fastemånaden Ramadan är slut. Så det var med både spänning och förväntan vi klev på bussen utanför vårt college för att åka till den västra delen av stan, där muslimerna är talrikast.

Och vi blev verkligen inte besvikna: vi mottogs med överflödande värme och gästfrihet – på det allra bästa sätt man kan tänka sig av mamma och pappa, morbror och moster, farmor och farfar samt en del yngre syskon och kusiner till vår elev.

Eid Al-fitr betyder ju att man återigen får och ska äta (så mycket man kan): så självklart dukades den ena delikata rätten efter den andra fram. Allt detta var i sig fantastiskt och värt att uppleva. Men det som gjorde det största intrycket på oss – förutom denna oväntade och underbara gästfrihet – var att vår elev även bjudit med två av sina klasskamrater, som kommer från andra och avlägsna delar av provinsen Gansu.

Vid våra samtal runt matbordet på något knagglig, men fullt begriplig engelska, visar det sig att den ena eleven är buddhist och den andra kristen. Här sitter vi alltså två västerländska lärare, utsända av Svenska kyrkan, mitt i Mittens rike  och firar Eid Al-fitr tillsammans med tre av våra elever, som var och en representerar tre världsreligioner och som är kompisar – ja, bästisar.För oss ett underligt och underbart sammanträffande. Vi kan bara hålla med: Gud är verkligen stor. Prisat vare Hans namn! Vi önskar er allt gott och ber om och tackar för förbön!

 

Lanzhou den 16 november 2006