Sölvesborg - ett återseende

I går den 15 mars gjorde vi en nostalgitripp till Näsum och Sölvesborg. Näsum (där min familj bodde under sitt s k hemmaår från Afrika 1959-60) besöktes i juli 2016. Men i Sölvesborg (där jag gick i samrealskolan, numera Furulundskolan) hade jag inte varit sedan jag fick avbryta studierna i årskurs två (2:3) mitt under pågående hösttermin 1960, eftersom mina föräldrar då skulle återvända till sina uppdrag i Etiopien.

Någon gång i början av april 1959 kom vi till Näsum och jag fick hoppa in i folkskolans klass 6. Vi bodde i "missionärsbostaden" Villa Solbo på Stationsgatan ett stenkast från stationshuset vid den numera nerlagda järnvägssträckan Älmhult – Sölvesborg.

Efter en skön och varm svensk sommar, då jag lärt mig cykla och simma och som många andra lyssnat till Sveriges radios P1:s direktreportage från Yankee Stadium i New York då Ingemar Johanssons besegrade Floyd Patterson i VM i tungviktsboxning, började jag hösten 1959 i samrealskolan i Sölvesborg. Jag pendlade varje skoldag till ’stan’ med rälsbussen liksom min klasskamrat Dag från Västanå.

Det var ingen lätt tid: högre krav ställdes när det gällde mognad och disciplin än i folkskolan – och mina resultat blev inte lysande precis. Av lärarna kommer jag särskilt ihåg vår rektor Gustaf Kollander som vi hade i historia (favoritämnet), samt vår klassföreståndare Adolf Erfurth (tyska) och den mycket krävande modersmålslärarinnan (så hette det på den tiden) Gunborg Andréen – som jag säkerligen idag hade uppskattat på ett helt annat sätt än då.

Underligt kändes det att i den iskalla snålblåsten skynda genom det på många sätt välbekanta men ändå främmande Sölvesborg, från torget till stationen och därefter upp till f d realskolan. Mycket har hunnit hända under dessa 58 år – och ett är säkert: den lilla vackra staden vid Hanöbukten har hos mig lämnat outplånliga minnen och spår.

En alldeles ny och mycket trevlig bekantskap var den mysiga restaurangen Blåregn, där jag till råga på allt stötte ihop med en kollega jag inte träffat på 18 år.

Hässleholm den 16 mars 2018/Per-Martin Hjort