Jordbävningen i Sichuan 2008

inträffade klockan 14.28.04 lokal tid den 12 maj 2008 med sitt epicentrum i Wenchuan, 90 km från mångmiljonstaden och provinshuvudstaden Chengdu i Sichuanprovinsen, Kina. Den officiella dödsiffran låg den 29 maj på 68 516. Jordskalvet var kännbart så långt borta som Hanoi, Beijing och Shanghai, där höghus svajade på grund av skalvet.

Vi jobbade då i grannprovinsen Gansu och skrev då följande på vår blogg:

 

 

2008-05-12 Jordbävning

I dag, efter det att vi ätit vår lunch inne i Lanzhous centrum, och vi skulle bege oss hemåt igen, började plötsligt golvet gunga under oss inne i en butik. Vi rusade efter några skräckslagna expediter ut på trottoaren och kände fortfarande marken röra sig under våra fötter någon minut.

Något senare, från bussen hem längs den stora avenyn Donggang Donglu kunde vi se tusentals människor som flytt ut ur höghusen, trängas på båda sidorna om den breda gatan.

Vi kunde dock inte upptäcka några skador på byggnader eller tecken på annan förödelse.

2008-05-13 Oro och sorg

Av förståeliga skäl har campus i natt präglats av sömnlöshet, oro och sorg. De flesta elever har tillbringat stora delar av natten ute på den öppna platsen framför höghuset där vi bor. I går kväll och i natt har vi känt ett par mindre jordskalv. Många elever, speciellt de som kommer från södra Gansu, är givetvis också oroliga för sina anhöriga.

I dag pågår dock undervisningen som vanligt här, men stämningen är mycket tryckt och präglas av sorg...

Vi vet att våra SKM-kollegor Rachel och Tomas Stenback är välbehållna, men att de skulle tillbringa natten tillsammans med 4000 studenter ute på en fotbollsplan. Deras college i Chengxian ligger ca 400 km närmre Sichuanprovinsen (och därmed epicentrum) än vårt.

Stort tack alla - för uppmuntande e-posthälsningar, för omsorg och för förbön!

2008-05-14 Livet går vidare ...

Det mesta har nu återgått till det normala här på colleget ... nästan ... Lektioner som vanligt - men mycket tid har gått åt att tillsammans prata om det fruktansvärda som hänt i grannprovinsen Sichuan, men också i södra Gansu, där man befarar hundratals döda.

Dessbättre verkar ingen av våra elever ha 'drabbats' - men så många andra har ju råkat illa ut...

Vi, eleverna och våra kollegor följer räddningsarbetet via CCTV - och vi båda svenskar måste verkligen säga att vi är mycket imponerande av dels den stora öppenheten i media och dels det stora engagemanget från den kinesiska statsledningens sida när det gäller denna katastrof.

2008-05-16 Norra Skåne

Hässleholmspar kände av jordbävningen i Kina

2008-05-15 21:00 (Uppdaterad 22:20) LANZHOU/HÄSSLEHOLM
Per-Martin och Gunnel Hjort från Hässleholm kände av jordbävningen i den kinesiska provinsen Gansu där de bor och arbetar som lärare i huvudstaden Lanzhou.

Både Per-Martin och Gunnel Hjort arbetar som engelskalärare på ett college med 3 000 elever. De är utsända av Svenska kyrkans mission i samarbete med den kinesiska organisationen Amity Foundation.
Per-Martin berättar om upplevelserna i samband med jordbävningen på Svenska kyrkans webbplats.
– Plötsligt började golvet gunga under oss inne i en butik. Vi rusade efter några skräckslagna expediter ut på trottoaren och kände fortfarande efter någon minut marken röra sig under våra fötter.
Under kvällen och natten kändes ett par mindre skalv. De flesta av eleverna tillbringade natten utomhus.
Per-Martin Hjort skriver också att ingen av eleverna verkar ha skadats själva, men en del är oroliga för anhöriga i södra delen av Gansu som drabbades hårdare. Provinsen gränsar i söder till det värst drabbade området Sichuan.
Paret Hjort har bott i Kina sedan 2001.
Ett annat svenskt lärarpar som sänts ut av Svenska kyrkan har evakuerats eftersom lägenheten där de bodde förstördes. De flydde ur huset medan väggarna rasade. Det var i staden Chengxian, 40 mil söder om Lanzhou. Första natten efter jordbävningen tillbringade de ute på en fotbollsplan tillsammans med 4 000 studenter.

Berit Önell och TT

2008-05-18 Efterskalv

I natt vaknade vi av ytterligare ett efterskalv och genom att planen utanför vår bostad återigen var fylld av uppskärrade studenter.

Vi har under de gångna dagarna samtalat mycket med våra elever om det ofattbara som hänt. Dessbättre har vi hittills inte hört om någon vid vårt college som mist någon anhörig.

En del har dock fått sina hem i södra Gansu totalförstörda - katastrofalt för fattiga människor utan några som helst försäkringar...

En av våra studenter ringde oss häromdagen och meddelade att hennes familj var oskadd - men, sade hon: "vårt hus och mitt hem finns inte mer..."

Vi vill åter tacka er alla som tänker på oss, bland annat har vi fått många  uppmuntrande e-brev.

God bless you!

 

2008-05-21 Landssorg

Hela landet förefaller nu engagerat i räddnings- och sorgearbetet efter jordbävningskatastrofen.

På vårt college har studenterna, förutom att delta i de över hela landet påbjudna tre 'minnesminuterna' klockan 14:28 under tre dagar, spontant anordnat ljusvakor utomhus på kvällstid.

Vid vårt college finns ca 300 elever som på ett eller annat sätt drabbats av jordbävningen.

 

Hässleholm den 8 maj 2018/P-M Hjort